Nezapamćene priče o bivšima

O tome kako se ČINJENICE konstantno brišu iz razgovora o muškom nasilju, koje je učestalije u maloj državi Srbiji nego u mnogo većim državama sveta, pisale smo 100 puta do sada.
Evo i 101 put, možda nekome proradi savest:

“Mehanizam kojim društvo zaboravlja sasvim je jednostavan – izbriše se suština, pa priča o nasilju nad ženama postaje priča o nasilju. Da parafraziram Endija Vorhola, kada je svako nasilan, niko nije nasilan. Ovo smo mogli da primetimo već u prvim detaljnijim izveštajima o ubistvu u Žitištu, kada je fokus premeštan na priču o masovnim ubistvima u Srbiji. Mada je i tada naglašeno da je nasilje nad ženama glavna tema i da to mora ostati centralni deo svih razmatranja kako bi se sprečili slični zločini.

Desetak dana posle ubistava u Žitištu ipak smo došli do toga da je nasilje nasilje, da je ljubomora ljubomora i da je teško biti ostavljen. Sve ovo možemo naći u tekstu „Biti ostavljen“ objavljenom na sajtu Politike u nedelju uveče. Prva stvar koja se zapaža u ovom tekstu je rodna neutralnost. Kroz ceo tekst čitamo o „partnerima“ i „osobama“ bez ikakvih rodnih odrednica.

Prva rečenica u ovom tekstu glasi: „Veoma je zabrinjavajuća učestalost ubistava bivšeg partnera, neretko praćenog samoubistvima“. Ova rečenica je načelno tačna, ali krije suštinu problema. Ne dešavaju se u istom broju slučajevi ubistava muških partnera od strane ženskih i obrnuto. Dakle, problem nisu ubistva bivših partnera, problem je muško nasilje nad ženama i kao takvo bi moralo biti analizirano.

Rodna neutralnost je u ovom slučaju bila neophodna kako bi se sve svelo na lični nivo. Kada je izbrisan rodni apekat priče, sve se svodi na pojedinca. U samom zaključku teksta autor navodi: „Kada nečijem detetu po prvi put nije uzvraćena zaljubljenost ili je ’ostavljeno’, to je osetljivi trenutak kada roditelji treba da mu pomognu da ne zaključi da ono nije dovoljno vredno. Isto tako i bliski prijatelji i rođaci odrasle ostavljene osobe trebalo bi da utiču na nju da ispravi svoj stav o ostavljenosti, a ne da pojačavaju njena negativna iskrivljena uverenja.“

Samim time problem partnerskog i porodičnog nasilja postaje lični problem.”

via Žene sa Interneta