Profil korisnika | B92 Blog

Ovaj “dopis” nam je stigao preko prijatelja koji je na njega naišao u komentarima na svom blogu. Upućen je sa profila izvesnog “Davida Mandića” a govori o radnoj diskriminaciji žena zaposlenih u Gradskoj upravi Bijeljina koje rade u centralnom magacinu humanitarne pomoći za grad Bijeljinu.
http://blog.b92.net/user/170799/david_mandic/
https://twitter.com/david_mandic/

Molimo prijateljice iz ovog grada da provere navode u ovoj pritužbi.

PRITUŽBA (PRIJAVA)

“Obraćamo Vam se povodom nezapamćenog terora koji se vrši nad službenicama Gradske uprave Grada Bijeljina. Ovo je pritužba, molba, vapaj običnih maltretiranih žena.

Zbog teške situacije i humanitarne katastrofe koja je zadesila grad Bijeljinu, a zbog izuzetne neorganizovanosti i samovolje gradskih čelnika, službenice GUG Bijeljine su u proteklih 18 dana angažovane na obavljanju fizičkih poslova prijema (istovara) i distribucije (utovara) humanitarne pomoći u centralnom magacinu, koja svakodnevno stiže u grad pogođen nedavnim poplavama. Službenice gradske administracije su danima obavezne da dolaze „na posao“ u periodu 07.00-21.00.časova, a nerijetko i duže, bilo da za to vrijeme bez potrebe sjede u kancelarijama ili rade u magacinu. Dakle najmanje 14 sati svaki dan.

Radi se o centralnom magacinu humanitarne pomoći za grad Bijeljinu. Nejasno je po čemu su samo službenice GUG Bijeljine dužne da imaju tu vrstu „radne obaveze“. Za to vrijeme, ostatak gradskog stanovništva funkcioniše sasvim normalno..Od dana kad je bujica protutnjala kroz centar grada i povukla se. Dakle, privatne firme, institucije, škole, vrtići, butici, ugostiteljski objekti, kladionice, autopraonice i sve ostalo radi normalno. Ljudi idu na posao, zabavljaju se, šetaju sa svojom djecom i čude se. Čude se nama „malim ljudima“ gradske uprave!

Nijedna od žena o kojima govorimo, nije pošteđena od rada u magacinu, čak i ako joj je voda protutnjala kroz kuću! Nijedna bolesna žena nije pošteđena. Onoj koja se drznula da ode na bolovanje prijeti se disciplinskom mjerom, pa i otkazom.
Sve ovo vrijeme ne postoji kontakt osoba kojoj se možete obratiti ako imate bilo kakav problem vezan za prirodu ženskog pola, a koji bi eventualno isključio ili u najmanju ruku prepolovio rad od 14 sati dnevno (i vikendom).

Sve ovo odvija se pod plaštom naredbe gradonačelnika Miće Mićića, koju su samo odabrani imali prilike da pročitaju. I u kojoj je tako perfidno sakriveno da žene rade 14 sati svaki dan. Onog gradonačelnika koji je nadaleko poznat po svojim „odlukama i zakonima“ kojih bi se postidio i divlji zapad. Onog gradonačelnika koji se širom svijeta slika sa svim sertifikatima koje je „obezbijedio“ ovom gradu, ovoj bijednoj maloj zajednici koja je tako daleko od Evrope. Ovim činom zauvijek izvan civilizacije!
Istina, u magacinu su po 14 sati radile one otkazom isprepadane i istraumirane žene koje nisu umjele da se „snađu“ i nakratko „umaknu“ ovom necivilizacijskom tretmanu, da bi u svojim domovima uključile mašinu za veš, skuvale ručak mužu i djeci i ispratile svoje piliće u školu.
One malo svjesnije, razumnije, hrabrije….uspijevale su bar to.

Dakle, ostalo je nejasno, po kojem Zakonu ove male države, ali ipak DRŽAVE, u vrijeme trajanja vanredne situacije nije angažovano radno sposobno MUŠKO stanovništvo cijelog grada Bijeljine, a koje već odavno ne brani nasipe jer za to već odavno nema potrebe, a ne žene zaposlene ISKLJUČIVO u Gradskoj upravi Grada Bijeljine?????
Otišlo se i korak dalje, te se od strane gradonačelnika Mićića, dana 02.06.2014. godine i poslije ukidanja vanredne situacije na području grada Bijeljine, izdaje naredba u skladu s kojom se ponovo prave rasporedi za rad žena u magacinu. I gle čuda, dobijete raspored po kojem ste jedan dan u magacinu do 21.00 sati, a sljedeći dan dolazite u 8.00 da biste bili servis građanima koji normalno žive i rade. To vam, na kraju i jeste posao. Da li je žena za to sposobna, to je niko i ne pita.

Ostali građani ovog grada žive i rade normalno. Zbog toga nisu krivi. Niko ih nije ni pozvao da pomognu unesrećenom narodu po semberskim selima. Oni si i drže podalje da se ne bi znalo da je sve OVO privatno.

Niko od njih nije ni tražio da budu dio ove nezapamćene lakrdije, a koja je briljantno organizovana u cilju lične promocije gradonačelnika Miće Mićića. Jer on je već dok je voda tekla ovim gradom počeo svoju predizbornu kampanju. Nas ne interesuje ni politika, ni partije, ni ovi jeftini trikovi! Njega ne interesuje ništa osim prethodno navedenog!

O tome da je napaćeni narod Semberije, od kojih su neki poplavljeni već drugi put za manje od 4 godine, GLADAN, ŽEDAN, GO i BOS i dan danas, nadamo se baviće se oni u čijoj je to nadležnosti. Mi, one koje smo svakodnevno u tom famoznom PRIVATNOM magacinu možemo samo reći da u njemu ima svega „što ti srce poželi“. I dalje ćemo krišom od NJEGOVIH sramnih „goniča robova“, tzv „koordinatora magacina“, dijeliti pojedinačno onome ko zatraži: paket pelena, litar mlijeka, paket uložaka…………..

Želimo i da se putem ovog obraćanja zahvalimo svima onima koji šalju sve što ovom jadnom narodu treba.
Svega stiže u izobilju.
Izvinjavamo se obićnim građanima što smo ih pomenuli u kontekstu „neangažovanih“. Nisu oni krivi.
Želimo da Vas obavijestimo da svakodneno, mi obične žene gradske uprave tovarimo pakete od 12 litara vode i vreće od 10kg sjemenskog krompira. Bude nam lakše kad pomislimo da to stiže u prave ruke!?

Ovom prilikom od Vas tražimo zaštitu prirode ženskog pola.
Zabranu diskriminacije.
Pravo na normalan život u kojem ti ne prijete otkazom za „neposlušnost“
Tražimo da se ispita samovolja organizatora svega ovoga.
Tražimo da se ispita zakonitost ovog selektivnog odabira radne snage za fizičke poslove, koji su u interesu svih ugroženih građana, a nažalost, u cilju lične promocije Miće Mićića.
Molimo Vas da što hitnije reagujete i spriječite širenje mraka srednjeg vijeka u 21. vijeku.

Unaprijed zahvalne,

Žene koje su skupile hrabrost da progovore”

via Žene sa Interneta

Advertisements