Neizdrž. – Iva Radović – “Ti si devojčica”

“Dolaziš na svet isto kao i svi – prekrivena sirastim mazom i krvlju, uz vrisak i mahnito batrganje udovima. Beba. Mila, topla, nežna, rumena beba, i ispod pelenica nosiš obeležje pola. Ti si devojčica. I zato što si devojčica, nikad nećeš biti dovoljno dobra.

Stavljaće ti šnalice i zatezati gumice na to malo paperjaste kose čim bude dovoljno dugačka. Bušiće ti uši, oblačiće te u neudobnu odeću „damice“, onu seksualizovanu umanjenu odeću za odrasle žene. Vodiće računa o povoju – zbog kukova; ti si devojčica. Treba da rodiš. Neće biti srećni ako se igraš u prašini, pesku, blatu – pesak može da ti uđe tamo i pokvari inkubatorsku budućnost; a ne valja ni da se prljaš, treba da budeš lepa. Pazi kako sediš. Ti si devojčica.

Vodiće računa o tvojoj ishrani i pratiti svako zaobljavanje linija: ne smeš da se ugojiš. Kada malo porasteš, učiće te ženskim ezoteričnim znanjima: kako se prikrivaju bubuljice, kako se čupaju obrve, kako se bira brushalter, kako se stavlja maskara, blaš, ajlajner, šejder, bronzer, hajlajter. Kako se živi na listu salate i dva litra vode dnevno, jer thigh gap je must have. Depilacija, hidratacija, purifikacija. Menstruacija, još jedna od stvari o kojoj se u muškom društvu ćuti, iako će se naveliko zbijati šale sa PMS-om, a ti ćeš biti svedena na marionetu u rukama sopstvenih podivljalih hormona. Koliko je samo ozbiljnih nezadovoljstava, intimnih nesreća i razočarenja, pravednog besa i ljutnje zataškano PMS-om! Devojčica postaje devojka. Zato više ne smeš da plačeš, jer će svet misliti da manipulišeš suzama…”

via Žene sa Interneta

Advertisements