SEKSIZAM NA NASLOVNOJ STRANI BLICA

Najkraće rečeno, diskriminacija je nejednako postupanje prema jednakima i jednako postupanje prema nejednakima. Imajte u vidu da nije svako pravljenje razlike diskriminacija.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Dr Nevena Petrušić

 

 

Povodom naslovne strane dnevne novine “Blic” od 17.04.2014. kao i teksta i fotoreportaže 

Modna pista u Skupštini

 

10155815_477893039003764_3408901976753336465_n

Informišemo ovom porukom redakciju ‘Blic‘-a da poslanice o kojima su napravili prilog nisu tu da “ukrašavaju svet svojom pojavom” i da su se one u poslaničkim klupama našle, kao i poslanici, zahvaljujući svojim sposobnostima na osnovu kojih su izabrane, a ne zahvaljujući svom izgledu.BlalZhaCUAAHZw5

Citiramo tekst iz ‘Blica’:

“Skupštinskoj većini masovnošću je konkurisala i lepota. Skockane kao za modnu pistu pristupale su buduće poslanice gazeći na visokim štiklama utegnute u skupocene komade garderobe. Sudeći po njima, i za narod koji je go i bos ima neke šanse. Reporteri ‘Blica’ izdvojili su nekoliko žena, iako ih u Skupštini ima više od 80. U parlamentu dame moraju da čine bar trećinu od ukupnog broja poslanika.”

 

Fokusiranjem na izgled poslanica (“žena” ili “dama” kako je novinarima ‘zgodnije’ da ih nazivaju), dok su poslanici pošteđeni tog tretmana, redakcija ‘Blic’-a šalje poruku da je posao poslanica u politici da “budu ukrasi”, a ne da nešto urade ili postignu. Ovime se ne vređaju samo poslanice i ugrožava njihovo pravo na ravnopravan tretman, već i građani i građanke koji su svojim glasovima tim poslanicama ukazali poverenje.

BlalaJpCAAAlrKZ

Ovakvim predstavljanjem poslanica, novinari i urednici ‘Blic’-a takođe sugerišu čitalaštvu da su baš one krive što je “narod go i bos”. Time se poslanice predstavljaju kao pogodne mete narodnog nezadovoljstva, dok se u isto vreme skreće pažnja sa većinskih krivaca za katastrofalnu situaciju u zemlji – na primer – poslanika koji su mahom muškarci. Podsećamo da smo svedokinje da se ovo radi i sa drugim ženama “pogodnim” za okrivljivanje u dnevno političke svrhe, kao što su glumice, pevačice, manekenke, ili najnovije – ‘starlete‘. U tretmanu naših medija ne postoji razlika – sve žene su jednako targetirane – ko god one bile i čime god se one bavile.

Ovaj dopis prosleđujemo i na adresu poverenice za zaštitu ravnopravnosti – Dr Nevene Petrušić, kao i na mrežu ženskih organizacija i drugim aktivistkinjama, kao i “Savetu za štampu”.

Molimo Vas da na ovakve napise u novinama reagujete ispred svojih državnih i nevladinih organizacija.

 

Žene sa Interneta
https://www.facebook.com/ZeneSaInterneta

Advertisements