Osmomartovski marš u Beogradu: ‘Protiv patrijarhata i kapitalizma’

Foto galerija: Osmomartovski marš u Beogradu: ‘Protiv patrijarhata i kapitalizma’

Maršom ulicama prijestonice Srbije, Beograda, mreža Žena u crnom i Rekonstrukcija ženski fond obeležili su Međunarodni dan žena, 8. mart. Ulični marš je nazvan “Žene – rad – glad!”, a parola koju su najčešće uzvikivale aktivistkinje udruženja bila je: “Manite se poklanjanja cveća vratite nam naša preduzeća”, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Ovom uličnom maršu priključile su se i aktivistkinje Romske ženske mreže, koju čini 25 organizacija, a koje su ovom prilikom započele i svoju kampanju ”Mesec romskog ženskog aktivizma”.

Šetajući od Trga Republike prema Slaviji, aktivistkinje su nosile transparent na kojem je pisalo “8. mart – Međunarodni dan žena, za radna prava žena, za ljudska ženska prava i za žensku solidarnost“.

Ukazujući na položaj žena i probleme sa kojima se susreću u srpskom društvu, aktivistkinje su uzvikivale parole poput: “Tražimo rad, a ne bedu i glad”, “Žene, majke, radnice, nemamo ni nadnice”, “Najmanje zapošljavane, nevidljive radnice, Romkinje”, “Protiv patrijarhata i kapitalizma”, “Siromaštvo ubija” i slično.

U toku današnjeg marša, aktivistkinje su pružile i podršku radnicima u Bosni i Hercegovini, kao i ženama Banja Luke transparentom: “Hodamo i za one kojima je to zabranjeno, za žene Banja Luke”.

Dan žena ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferencija socijalistkinja 8. marta 1910. godine u Kopenhagenu, na inicijativu Clare Zetkin, liderke njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta.

Taj dan se obilježava u znak sjećanja na demonstracije američkih radnica u Chicagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena, koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

via Žene sa Interneta

Advertisements