Da li je feminizam prevaziđen?

Vidimo da vas po društvenim mrežama uznemiravaju ovakvi tekstovi objavljeni i pre dve godine… Predstavljamo vam komentare raznih žena sa Interneta… Ima nade!

Komentatorke sa ovog linka su rekle:

“Otiđite na rubriku Hronika pa ćete videti da je ženama iz nižih klasa “feminizam” još potrebnan… Jer, kad zagusti ni oni koji su ih rodiili im ne pomažu. Hakim i ostale folirantkinje iz viših slojeva, materijalno obezbeđene od primarnih porodica, glume domaćice, a faktički imaju poslugu. Ostale žene rade, kao što su i pre radile, na njivi, ili u fabrici, da li u tuđoj kući. Muka mi je od Antonića i ostalih Talibana u odelima..”

“Odgovor “Stručnjaku” prof. Slobodanu Antoniću: Feminizam nije vodio ratove.
Nije ubijao protivnike. Nije stvarao koncentracione logore, izgladnjivao svoje neprijatelje, niti ih mučio. Njegove bitke bile su za obrazovanje, za pravo glasa, za bolje uslove rada, za bezbednost na ulici, za brigu o deci, za socijalnu sigurnost, za sklonište za žrtve silovanja, žene izbeglice, za promene zakona.
Ako neko kaže: “Oh, pa ja nisam feminstkinja!”, ja pitam: “Zašto? Šta je tvoj problem?””

“I Antonić i autorka članka em ne shvataju baš ništa, em lupetaju “samo tako”. Antonić kaže: “Muškarac će lakše da izdrži svakodnevni rad od 18. sati dnevno nego žena!” Ne samo da zagovarate patrijarhat nego “mrtvi ladni” zagovarate robovlasničke odnose! Drugo, šta će meni kao ženi da mi neko pridržava stolicu i otvara vrata (neguje moju pasivnost i bespomoćnost) ako ne mogu da stičem znanje, zarađujem i budem nezavisna?!? Argumenti su vam glupi, vredjaju inteligenciju i žena i muškaraca!”

“Slike koje ste stavili u članak poručuju da ženama nije mesto u odlučivanju u firmama, nije im mesto za računarom. Puno ljubomore i osećaja inferiornosti malih “Antonića” i drugih njegovih kolega. Kao onog kojem je nepismana prababa bolja od obrazovane žene. Da li ste poslali molbu za ostavku Merkel i Tabaković i svim našim ministarkama? Zar imamo toliko podređenih muškaraca? I mnoge žene pričaju protiv feminizma ali kad im se kaže čega treba da se odreknu ukoliko ne podržavaju feminizam, one kažu: Pa ne mislim na to!”

“Ovaj čanak me podseća na jedan objavljen u Politici pre 100. godima (vremeplov Politike). U njemu se autor pita da li ženska deca uopšte treba da idu u školu i da li je to izgubljeno vreme i novac. Da li treba otpuštati žene sa posla sa obrazloženjem da muškarci treba da rade? Da li, po Vama, treba otpuštati trudnice, kao sto su neki radili? Da li žene treba da imaju manje plate? U ranijem članku ste rekli da su obrazovane žene cešće meta porodičnog nasilja. Da li je ovaj članak samo opravdanje (za to nasilje)?”

“Da li pametna i vredna devojka treba da bude podređena lenjom ali nekad i glupljem muškarcu? Da li devojke treba da kriju svoju inteligenciju, uspeh i obrazovanje i da ga se i stide jer njime narušavaju poziciju muskarca? Ovaj članak, a i gospodin Antonic, je pun patrijahalne sujete kojoj je obrazovana i jaka žena glavni problem. Nekada je sama pomisao da je devojka pismena budio sumnju na njen moral. Kroz kakve probleme su prolazile učene žene u Srbiji 19. veka da ne bi postale pretnja muškom egu.”

via Žene sa Interneta

Advertisements