Namera ovog post-a nije posramljivanje bilo koga, već ukazivanje na zabrinjavajuće trendove prisutne na internetu.

Kada se pomene “kultura silovanja” često je teško objasniti ljudima na šta se tačno misli, i uvek je lakše pokazati. I evo, pokazujemo: ovaj tvit je tipičan primer kulture silovanja i u njemu se krije toliko toga – silovanje kao (zaslužena) kazna, pre svega. Međutim, nije samo to prisutno u ovom tvitu, već i tipično patrijarhalno shvatanje da žene pripadaju muškarcima i da se muškarci mogu kazniti time što će se “oštetiti” žene koje im pripadaju. A da li treba i napomenuti da je autorka tvita – žena. Kultura silovanja, mizoginija, seksizam, sve to u manje od 140 karaktera.

Postoji još jedan problem, autorka ovog tvita reaguje na problem koji ne postoji, odnosno nasela je na spinovanje tabloida. Pa da obnovimo gradivo:

“Zbog medijskog spina koji se pojavio u toku jučerašnjeg dana, moram nešto da objasnim. Sam zakon ni u jednom jedinom članu ne pominje reč spisak, registar, lista, baza ili na bilo koji drugi način daje naznaku da će biti na jedno mesto prikupljeni i evidentirani podaci o ženama koje su prekinule trudnoću. Republički fond za zdravstveno osiguranje je u obavezi da ove podatke prikuplja i čuva u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti i oni se ne smeju koristiti za druge svrhe niti učiniti dostupnim javnosti. Još uvek ne znamo kako će biti primenjen ovaj zakon, ali ako budete ikako imali informaciju da je došlo do zloupotrebe, slobodno se obratite Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti ili meni lično na e-mail: office@dokonapopadija.com, kako bi pravovremeno reagovali svim raspoloživim pravnim sredstvima.”

http://www.dokonapopadija.com/2013/12/ona-da-raa.html

via Žene sa Interneta

Advertisements