Kratka studija slučaja: od novinskog članka do nasilja i linča u 4 čina

…I tako se otvara sezona lova i progona, tako se daje opravdanje svakome da slobodno preti ugrožavanjem života, jer se neće snositi posledice za ono što se izgovara ili piše. Kurir ih ne snosi, premijer ih ne snosi, a neće ih snositi ni nasumični Srbin koji je pročitao članak u Kuriru i odlučio da otvori tviter nalog da bi iskazao svoje “mišljenje” o Biljani Srbljanović.

Prosurfujte internetom, bacite pogled i na druge komentare, ovi su samo neki od njih i ima ih na žalost previše, postavljaju se praktično bez moderiranja. Lavina mržnje se ne zaustavlja, već podstiče i to upravo od onih koji imaju odgovornost i moć da je zaustave. Ne zaboravite i na još jedan u nizu, medijski linč od strane Blica koji se desio u januaru ove godine. Samo neki od objavljenih komentara čitalaca glasili su:
“Mamu joj jebem narkomansku!” “Budalo drogirana ne trebaš da živis u Srbiji” “Srbljanovićka, jedan propali abortus” “Katran i perje!”
Sa Blicove stranice vode direktni linkovi na Biljana Srbljanovic FB fan page, na kojoj su se našle reči kao:
“Kučko moji preci su ostavili kosti na Ceru i ti upoređujes hitlerovski marš sa našom bog ima da ti uzme dušu u mučiliste”,
“Pa ko je uređuje neka je pozdravi i neka joj kaže da začepi svoja usta… puno priča gluposti nemoj da je trazim po bg u”.
Istovremeno na Tviteru, novoregistrovani korisnici, direktno inspirisani tekstom u Blicu pišu:
“Popuše mi kurac i Biljana Srbljanović i Lili Marlen, kad već moram tako svedeno balkanski da se izrazim”,
“Mislim šta pametno može da kaže jedna narkomanka i prostitutka, ako si iz ds jeremiću ali svaka ti čast za ovo”,
“Alo bičarko jesi li ti normalna, šta trabunjaš više, idi u hrvatsku ili bih pa tamo živi, ostavi Srbiju i Srpski narod na miru!”

via Žene sa Interneta

Advertisements