NAJBOLJI OTAC IKADA

1175366_378478765611859_1538597126_n[1]

 

Verujem da ste na Facebooku već videli brojne komentare na ovaj i ovakve, danas popularne načine “instant vaspitavanja” kćerki uz pomoć društvenih medija poznate pod čestim naslovom: “NAJBOLJI OTAC IKADA”

Kad god smo nailazili na takve privatne “mini kampanje” očeva koji žele da nateraju kćerke da poslušaju njihov savet – prvo pitanje koje se pojavi u mojoj glavi je: ZAŠTO TO RADE PRED SVIMA I ONLINE?

Danas roditelji vraćaju svoje “roditeljsko pravo” u svoje ruke čak i uz pomoć posramljivanja svoje dece na društvenim mrežama. Setite se samo lika koji je upucao laptop svoje ćerke pred kamerama i postao “najgenijalniji otac ikada” u očima drugih. (http://www.youtube.com/watch?v=kl1ujzRidmU)

U ovom primeru jedan otac iz USA je bio frustriran što je njegova kćerka htela da nosi katak šorc i odlučio je da je nauči lekciju i obukao takav šorc te pozirao za Interetsku publiku u majici “Najbolji otac ikada”.

No, šta ju je on zapravo naučio ovim?

Sam naslov bi trebao da glasi “Otac hoće da posrami svoju kćerku zbog onog što ona oblači”. Ukoliko je on zabrinut za njenu sigurnost u svetu u kome je seksualno uznemiravanje i nasilje prema ženama veoma često, zašto nije uradio kampanju u kojoj se obraća muškarcima i ukazuje im da zbog toga što ona nosi – oni nemaju pravo da joj dobacuju, viču na nju, ili je dodiruju?

Ljudi daju odeći značenja. Ako nastavimo da govorimo “O to je previše seksi, ili ovo je tako droljasto”, samo produžavamo stereotipe o tome da je ŽENINA ODEĆA izazvala to da je neko napadne. Ukoliko de-seksualiziramo odeću – to više nije problem.

Ovaj primer je kako heteroseksizam i heteronormativ koriguje i nastavlja rodne stereotipe o tome šta je PRIMERNO da žene nose a šta je PRIMERNO da muškarci nose.

Rezultat? Instant internet slava! Da li je kćerka “naučila lekciju”
Sudeći po njegovom objašnjenju – nije. 

Pročitajte više na: http://dadshortshorts.com/the-real-story-behind-the-short-shorts/

 

via Žene sa Interneta

Advertisements