Izvan kuhinje: Mi smo ovde samo zbog ljubavi … i para

… Interesantnije bi bilo ispitati motive i razmišljanja muškaraca koji ih časte novčanicama od hiljadu dinara. Da li oni te devojke koje plešu vide kao studentkinje koje, eto tu tog trenutka plešu, ili ih vide kao igračke koje postoje samo zaradi njihove zabave? Da li ih vide kao moralno posrnule osobe? Da li smatraju da time što su im dali hiljadu dinara jer uživaju u njihovom plesu imaju prava da ih dodiruju? Možda i da urade nešto više? Da li smatraju da te devojke “imaju prava da kažu NE” kada ih presretnu ispred šatora, kada ne plešu već samo prolaze? Zašto nije sramota biti “takav muškarac”?

“Takvi muškarci” su nevidljivi. Projekat “nevidljivi muškarci” pokušava da osvetli ovaj problem, odnosno te nevidljive muškarce. Oni na svom sajtu jednostavno prenose opise iskustva muškaraca korisnika usluga prostitutki, koje ti muškarci ostavljaju na raznim forumima. Opisi su više nego uznemirujući i otkrivaju koliko dubok prezir gaje prema ženama.

Ovakvim muškarcima, kao i posetiocima Guče, nevidljivost je zagarantovana patrijarhalnim stereotipima o seksualnosti – muškarci žele/neophodan im je seks više nego ženama; ženska seksualnost je pasivna, muška je aktivna; moralnost žene je u direktnoj vezi sa njenim međunožjem, dok muška moralnost, sa druge strane, nema nikakve veze sa muškom seksualnošću (sve dok je heteroseksualan, naravno). …

http://izvankuhinje.blogspot.com/2013/08/mi-smo-ovde-samo-zbog-ljubavi-i-para.html

via Žene sa Interneta

Advertisements