Povodom slučaja M.M.

22 Jun. 25 11.53
“Žene s Interneta” stoje uz M. M. koju mediji i brojni komentatori po društvenim mrežama i novinskim portalima besomučno i brutalno razvlače, osuđuju i napadaju, služeći se uvreženim kulturnim narativom o ženama koje prijavljuju lažna silovanja,  da li zbog slave i notornosti, da li zbog želje da napakoste muškarcima. U realnosti, pak, žene se masovno boje i stide da prijave silovanje, dobrim delom zbog opšteg nepoverenja i socijalne stigme kojima doprinosi izveštavanje kome s užasom svedočimo.

Bez ikakvog srama i elementarne ljudske pristojnosti i kršeći pravila novinarskog kodeksa novine 24 sata, Blic , Kurir, Press, Novosti, i brojni drugi mediji izveštavaju kako M. M. nije silovana, a tu tvrdnju potkrepljuju pozivanjem na lekarski pregled i na policijske izvore koji opisuju njeno nepouzdano svedočenje.

Da raščistimo: lekarskim pregledom se NE može utvrditi da žena nije silovana. To što policija, navodno, „sumnja u njenu verziju priče“, NIJE dokaz da je ona netačna.

Sem toga, silovanje je traumatično iskustvo te je sasvim logično da žrtva ne da jasnu i koherentnu izjavu o okolnostima i počiniocima zločina. Pride, zločin silovanja ne mora da uključuje primenu fizičke sile, a često uključuje druge vrste onesposobljavanja kao što su alkohol i droge koje mogu da utiču na žrtvino kasnije svedočenje. Najzad, i najvažnije, policija nipošto ne treba da svoje „sumnje“ objavljuje javnosti! Ovakvo izveštavanje, pak, jeste aktivni činilac u kreiranju atmosfere straha, stida i nemoći za žrtve silovanja kao i za sve žene. Svaka spekulacija o tome kako se zločin možda nije dogodio jeste NEHUMANA I NEPRISTOJNA.

Senazacionalističko pisanje medija o jako osetljivoj temi silovanja proizvodi sasvim konkretne i izuzetno štetne posledice po konkretnu ženu i šire društvo, a koje se mogu naslutiti po komentarima na internet stranicama pomenutih medija. Komentatori koji se pak osećaju pozvanim da se na račun ove priče sprdaju, da vređaju ovu ženu, spekulišu o njenim motivima i karakteru, te da se nad njom verbalno iživljavaju na sve moguće načine – nemaju u sebi više ni dozu ljudskosti. Patrijarhalna dehumanizacija žena u krajnjoj liniji delegitimiše svaku pretenziju na ljudskost kod onih koji u njoj aktivno učestvuju.

Prilažemo i link do priručnika Autonomnog ženskog centra sa osnovnim informacijama o užasnom zločinu silovanja i praktičnim savetima o tome kako pomoći ženama.

Solidarne sa ženama, uvek i svuda!
Žene sa Interneta

Advertisements

37 thoughts on “Povodom slučaja M.M.

 1. i ja kažem hvala, premišljam se već danima i pokušavam da izrazim, formulišem šta mi je tačno na umu i šta osećam, i to je to. ovolika fama i bukvalno linč stvaraju atmosferu koja će otežati budućim i sadašnjim žrtvama da ikada govore o tome, sa druge strane mediji senzacionalistički ugrožavaju njen integritet i tako agresivno govore o pretpostavkama i sumnjama kao da su činjenice, a na kraju ohrabruju otrovnu mizoginiju i potpiruju šovinizam! ne sećam se da je neko skoro ovako razapet, a pogotovo što je sve na staklenim nogama… :/

  • I u tom smislu vam preporučujemo da joj date šansu da BUDE ŽENA i LJUDSKO BIĆE. Vi i svi ostali koji imate zamerke na njeno ponašanje bez da razmišljate o okolnostima njenog postojanja u tom svetu. Pozdrav!

 2. Bez namere da potpalim vatru u ovom “klubu”, razgovarao sam sa dosta osoba iz mog okruzenja. I da ne poverujete, vecina muskaraca su komentarisali: Bole me uvo za nju, trebala je da pazi gde izlazi i sta radi. Vecina zena su komentarisale:Slagala je, kurvetina, sve je izmislila, it.

  Apsolutno sam siguran da su najveci neprijatelji zena u Srbiji upravo zene. A to mozemo da vidimo i na ovom primeru.

  • I tebi će kao i gospodinu stručnjaku za jadne “lažno optužene momke” biti dozvoljeno da ovo kažeš na našem tekstu samo jednom. I da, opet zbog “nevidljive publike” koja ovo sluša. Da, patrijarhat je sistem neravnopravnosti koji i žene internalizuju, ako me razumeš uopšte. U zemlji u kojoj je najlakše optužiti neku mladu ženu za sva zla ovog društva, jako je lako i muškarcima i ženama da bez razmišljanja osude nekog koga su im mediji namestili “na volej”. Najveći neprijatelji žena nisu ni žene ni muškarci nego sistem po kome još uvek u Srbiji u 21.veku važi pravilo da je žena uvek nečiji posed, i da kao takva ima da se ponaša po pravilima. Svi oni koji su je okarakterisali na osnovu novinskog turiranja u jednu stranu, jednostavno su glupi i nesaosećajni. Mini nije data šansa da “udahne” već je odmah upotrebljena u svrhe kreiranja linč-rulje koja će, u svojoj brzopletosti i “masovnom pljuvanju” učiniti više štete nego ono što se MOŽDA njoj realno desilo. Mina je dospela u novine a masovno devojke prolaze vrlo slične scenarije.

 3. U potpunosti bih, iako sam pripadnik suprotnog pola, podržao ovo pisanje, da ova priča ne “smrdi” od samog početka. Bilo je vrlo čudno to što je dotična poslala poruku svom momku u kojoj kaže da se neće videti više, jer ona odlazi daleko gde je on neće naći, zatim nestaje na dva dana, a onda tvrdi da je silovana. Pročitao sam da su trojica momaka bili pritvoreni na osnovu njene izjave da je silovana, a kasnije se ispostavilo da je dotična svojevoljno boravila u njihovom stanu. Ne znam šta je istina, niti ću da ulazim u to, ali bi bilo dobro da promenite bar na trenutak perspektivu, da zamislite svog sina, koji biva, ni kriv, ni dužan, optužen za silovanje od strane osobe koja je to uradila sa pristankom. Moj prijatelj nosi taj teret već mnogo godina na svojim leđima – nije naivno. Ako se nad dotičnom stvarno neko iživljavao, neka odgovara pred zakonom, ali ako je ona lažno optužila nekoga, neka nju čeka ta sudbina.

  • Ovaj put će ti biti dozvoljen komentar zarad “nevidljive publike” koja prati ovaj post. No, ne i više. U svim tekstovima koji su osvanuli na svim mogućim novinskim portalima i u štampi, ne pominje se APSOLUTNO NIJEDAN OPTUŽENI MUŠKARAC. Njegovo ime/persona (ili više njih) nije NIGDE POMENUTO. Zato ne trči pred rudu i ne pominji “žrtve lažnih optužba” kad ne razumeš i ne saosećaš sa osnovnom činjenicom a to je: i da je bilo i da nije bilo silovanja nije na ŠTAMPI i INTERNET JAVNOSTI da odlučuju o tome. A upravo to se desilo, i Mina je “silovana” od strane linč-rulje koja iz svojih udobnih fotelja olako odlučuje o svemu, a sve na osnovu novinskih natpisa. I zato je jako bitno da mi ovo ovde kažemo. Pozdrav.

  • Moram samo da reagujem na ovo tvoje “svojevoljno boravila u njihovom stanu”. Da li ti je jasno da veliki broj silovanja počine ljudi koje žrtva poznaje i kojima možda i veruje? Ako je ona “svojevoljno” bila u njihovom stanu, to ne znači da je želela seks*; ako je želela seks sa nekim od njih, ne znači da je želela seks sa svom trojicom; ako je i želela seks sa svom trojicom, ne znači da se nije predomislila (na šta IMA pravo), ili da je želela seks na određeni način, ili da je želela da je zadrže tu danima i da je tuku; ako je želela seks jednom, ne znači da je htela da nastavi sa tim. Mnogima takođe nije jasno da to što će proglasiti ovu nesrećnu devojku “kurvom” ne znači da ona nije silovana; i da jeste prava pravcata prostitutka i da su joj oni bili mušterije, to opet ne znači da nije silovana. Ne postoje “određene vrste žena” na koje neko ima seksualno pravo bez obzira na njihov pristanak; i supruge, i prostitutke, i manekenke imaju pravo da kažu “ne”.

   * Ovo što me posebno “oduševljava” je neverovatna hipokrizija: koliko se samo puta desilo da mi mladići koje poznajem nedelju dana ili samo nekoliko sati predlažu da dođem u njihov stan da gledamo film i slično, kao da je to najnormalnije, pa se iščuđavaju kad ja odbijem – kao, šta je to sa mnom? A onda vidim ovakve komentare, kako žena koja “svojevoljno” dođe u stan nekog muškarca automatski želi seks sa njim i nema pravo da ga odbije. (Mada nisam sigurna da li to iščuđavanje dolazi otud što misle da bih trebalo da im verujem iako ih jedva poznajem, ili otud što su uvereni da ja u svakom slućaju želim seks sa njima, što pre, pošto sam se sa njima upoznala i razgovarala – a po njima, nema razloga što bi se muško i žensko upoznavali ako ne zbog seksa,

   • Potpuno se slazem sa tobom, ma kako da se ponasala ne sme tako nesto da dozivi. Mada sam ja uvek bila protiv davanja laznih signala, nikada ne masem sniclom-pa bacim persun. Tu muskarce potpuno razumem. A sto se konkretno muskaraca, njihova parcepcija je skroz drugacija…za njih ne postooji musko-zensko prijateljstvo (u vecini slucajeva-cast izuzecima) niti bilo kakva musko -zenska aktivnost ako nema u pozadini odredjen ciilj…sex izmedju ostalog. I ja sam dozivela da me decko kog ni ne poznajem licno, zove u stan! I svaki decko koga sam smatrala za druga pita za nesto vise. to je prosto njima logicno. Naravno, oni ce to uvek predloziti, ako prodje-proslo je, jos bolje,on je na dobitku, a na devojci je izbor! I na osnovu njenog odgovora oni ce uvek u svojim glavama da etiketiraju : laka roba ili ozbiljna cura. I tako ce se ponasati prema njoj. Nema treceg niti izmedju. Opet, slazem se i da je prica malo zamrsena sto se ovog slucaja tice..imaju tu neke stvari koje m.m .ne idu na ruku..ta svadja sa momkom u kojoj ona njemu govori o odlasku , menja iskaze, nije iskljuceno da je zelela da ga kazni ili da mu skrene paznju na sebe…tacno je da je silovanje nesto najgore sto zena moze da dozivi i treba strogo da se kazni, ali neke to zene znaju i da zloupotrebe, bilo je i takvih slucajeva. Opet, ko smo mi da sudimo, pravu istinu zna samo Ona.

   • Lepo je što si toliko solidarna da joj daješ šansu da se samostalno odbrani, u ovoj zadnjoj rečenici. Nažalost, sada nakon tri dana linčovanja M.M. po novinskim člancima, novinari prelaze i na njene drugarice, i priča dobija sve grozniji izgled. Poenta našeg teksta je da se o ovakvim stvarima ne bi trebalo raspravljati kao da su stvar od “nacionalnog značaja” ukoliko one to stvarno nisu. Naše stanovište je i da mi niti bilo ko kome to nije posao nismo arbitri u priči o ponašanju žena. Takođe, to nije posao ni novinarima koji su ovo posejali pre tri dana pa sad zaglibljuju najgore. Ali mi ćemo uvek stati na stranu žena koje prolaze ovakav medijski linč. Kao što si rekla: to niko nije zaslužio. Ne sećam se da je ijedan ubica u ovoj zemlji tri dana analiziran koliko ova devojka.
    Hvala puno na komentaru, i nadam se da ćeš ubrzo da prevaziđeš svoje predrasude o tome kakvi su muškarci i kakvo je “tipično muško razmišljanje”. To je prvi korak da i sebe prestaneš da okrivljuješ ukoliko pogrešiš kao M.M. (to si takođe u tim istim novinama pročitala i ko zna da li je tako). I žene su ljudi. 😉

 4. hvala vam na tekstu, jer je veoma značajan, ne samo zbog MM nego zbog svih žena i muškaraca koji su preživeli silovanje. žrtve koje vide ovakvu vrstu mizoginije i linča u medijima će biti još više obeshrabreni da prijave neku vrstu nasilja.
  drugo, dok god društvo ne bude temeljno verovalo ženama i bude ukotvljeno u duboki primitivizam i patrijarhat, biće razapinjanja mladih devojaka i žena u javnosti. a do tada će se po kućama dešavati ratovi za koje ni komšije ne znaju ili neće da znaju.
  moje srce je uz MM danas.
  hvala još jednom!

 5. ”Svaka spekulacija o tome kako se zločin možda nije dogodio jeste NEHUMANA I NEPRISTOJNA.”

  Molim Vas ispravite, nije nepristojna, već surova i ima svoje direktne posledice u kreiranju ambijenta linčovanja žrtve.

  • U pravu si, to smo i rekle na svoj način:

   Senazacionalističko pisanje medija o jako osetljivoj temi silovanja proizvodi sasvim konkretne i izuzetno štetne posledice po konkretnu ženu i šire društvo, a koje se mogu naslutiti po komentarima na internet stranicama pomenutih medija.

 6. Hvala Svevišnjem da se neko oglasio! Apsolutno nisam mogla da verujem kada sam u novinama ugledala članak u kojem piše da se “iz dobro obaveštenih izvora u GAK “Narodni front” saznaje da devojka nije silovana. Ne postoje reči kojima se može opisati skandaloznost ovakvog medijskog izveštavanja. Postoji li zakonski osnov da se zbog ovakvih napisa pokrene prijava protiv medija koji su ovo objavili?

  • Jeste, ovo je stranica koju MI, “Žene sa Interneta” uređujemo pa samim tim zadržavamo i pravo koji ćemo komentar pustiti a koji ne. Tvoj prethodni komentar je “nidje veze”.

 7. Zar se nećete složiti da je podrška koju Vi pružate ovom slučaju lažnog silovanja (lažno ne zato što tamo neki lekar kaže da je lažno nego zato što je žrtva, kada je čula da će ići na pregled, momentalno izmenila izjavu) nešto najgore što možete da uradite za sve žene u Srbiji?

  Zahvaljujući Mini, velika je šansa da će pravi, ozbiljni slučajevi silovanja ili nasilja nad ženama sada biti bačeni u senku pod izgovorom “sigurno se i ova posvađala sa dečkom pa sve izmislila”.
  Ja lično smatram da je Mina svojom izjavom, kako kažete, aktivno učestvovala u patrijarhalnoj dehumanizaciji – napravila je od užasnog zločina silovanja običnu sprdnju.

  • “Žene sa Interneta” se bave kritikom prikazivanja žena u medijima, a ovaj slučaj spada u domen našeg interesovanja. Bilo da se radi o pravom ili lažnom silovanju mi govorimo o NAČINU IZVEŠTAVANJA, tema nam je IZVEŠTAVANJE o ovom slučaju, I NOVINARSKA NEETIČNOST.
   Ovde se ne radi i ne sme da se radi o proceni javnosti i presudi javnosti o tome šta je ova devojka radila ili nije. To je posao za policiju i sud a ne za javnost. Ne radi se o slučaju od značaja za širu javnost. Pogotovo zato zato što je njena privatnost brutalno zloupotrebljena i od strane policije koja je dala “novinarima” u zadatak da priču plasiraju na određeni način.
   Ti možeš da smatraš šta hoćeš lično, ali kad to iznosiš na našoj stranici i pretvaraš se u “zaštitnika pravih silovanih žena” imamo samo jedno da ti kažemo: dopusti ženama da govore za sebe i sve ostale žene. Imaju to pravo više nego ti.
   I još nešto: prava silovanja su takođe bila predmet novinskih članaka, i u svim slučajevima koji su nama u poslednje vreme poznati, žene su demonizovane po novinama i optuživane za vrlo slične stvari kao i M.M. Shvati da ovakvim procenama mnogo više TI tako nesvestan učestvuješ u doprinošenju priči o optužbama za lažno silovanje.

 8. Ljudi dozvoljavaju da im mediji oblikuju stav… Prvo su je trazili, pa su je sazaljevali, zatim su se osetili prevareno i sad joj se svete jer su verovali medijima koji su manipulisali informacijama kako bi digli posecenost i tiraz… Tokom citave ove farse, devojka je ni kriva ni duzna od heroja postala najomrazenija osoba u Srbiji. Meni je neizmerno zao sto je postala zrtva linca i sramota me je zbog ovih sto je napadaju i cerece – kako mediji, tako komentatori. I sramota me je sto se za zenu kao uvreda koristi rec “feministkinja”, posebno ako zena kaze da druge zene mogu da budu zrtve nasilja. I sto se zrtve nasilja razvlace po novinama. I sto dolazimo da danas u Srbiji, ako se prate mediji, zena ima gori status nego u nekoj zemlji gde caruje serijat. Jedino mi je drago sto se medju gore navedenim ne nalaze meni dragi ljudi i sto znam da ih jos ima.

  • Hvala na ovoj sugestiji da se možda radi o medijskom preusmeravanju javne pažnje. Što se tiče prvog dela tvog komentara, nije objavljen jer je takođe neosnovana spekulacija koja šteti M.M.

 9. Iskreno,ja mislim da je ovo klasican novinarski bezobrazluk gde povecavaju sebi rejting time sto omalovazavaju zensku osobu koja je mlada,lepa a koliko sam procitala i obrazovana. Jer mi smo zene nula u ovoj drzavi i dalje se ophode prema nama kao prema vlasnistvu i gde ne moze da se shvati da smo i mi pametne i lepe istovremeno.
  Ja stvarno ne mogu imati komentar na sam slucaj jer koliko god citala i koliko god puta presla novisnki clanak,ima tu nesto sto mi ne odgovara. Danas jedno,sutra drugo.
  Najvise me nervira cinjenica da su zene toliko okrutne i ljubomorne na ovu devojku,to me izjeda vise nego bilo sta. Komentari poput : “Nije ni cudo vidi kako izgleda..” me brinu jako. Da li svi moramo biti ruzni da nam se ne bi desavale lose stvari? Cak vise i manje lepima se desavaju identicne stvari. Sta se desava u glavama tih ljudi? Dokle smo dogurali? 😦

 10. Cela priča apsolutno nije smela da ode u medije i tačka. Kakva god da je situacija. Kao prvo, to nije slučaj koji je treba da bude od interesa za širu javnost, kao drugo – svaki, pa čak i dobronameran članak na temu MM (a nije ih bilo) njoj direktno čini štetu.Uostalom, nisu urednici naivni, vrlo dobro se zna kakve će rekacije da proizvede takva vest među ovdašnjim zatucanim stanovništvom. Zna se da će se raspaliti rasprava u komentarima, da će da raste broj čitalaca i da će da se isplate reklame sa margina. A sve na račun jedne žene i svih ostalih umešanih. To je eksploatacija najodvratnijih razmera.

Comments are closed.