Novi trend : Evo ti pasvord na dlanu

Prenosimo prevod teksta Matt Richtela, autora knjige “Hooked: A Thriller About Love and Other Addictions” o specifičnom trendu razmene pasworda za email, Facebook i druge naloge u digitalnom svetu.

Zaljubljeni parovi oduvijek poklanjaju jedni drugima razne stvari u znak ljubavi. U digitalnoj eri postalo je uobičajeno da svoju međusobnu ljubav iskažu razmjenom pasvorda za email, Facebook i druge naloge. Momci i djevojke ponekad čak kreiraju identične pasvorde, dopuštajući jedni drugima da čitaju privatne mailove i sms-poruke. Kažu da znaju da je to rizično, jer kada odnosi u vezi postanu loši, partnerove tajne mogu biti zloupotrebljene. Ali to je, kažu, upravo ono što čini simboliku davanja pasvorda tako moćnom.

…Dešava se, na primjer, da ostavljeni momak pokušava da ponizi svoju bivšu djevojku tako što drugima otkriva njene tajne sa njenog email naloga; dolazi do tenzija među velikim brojem onih koji kopaju jedni drugima po privatnim porukama tražeći znakove nelojalnosti i nevjere; ili da neko uzme mobilni od bivšeg najboljeg prijatelja, otključa ga pasvordom i pošalje prijeteće poruke nekome.

http://www.6yka.com/novost/18718/novi-trend-evo-ti-pasvord-na-dlanu

original ovde: http://www.nytimes.com/2012/01/18/us/teenagers-sharing-passwords-as-show-of-affection.html?pagewanted=all&_r=0

via Žene sa Interneta

Advertisements