Savremeni svet i njegove igračke (4): Stižu besne generacije

Za čija prava se zalaže psiho-terapeut Zoran Milivojević? Da li za prava dece? Jedino za njihovo pravo da budu vaspitavani uz pomoć pruta. Da li za prava žena? Jedino za njihovo pravo da žive živote svojih baka, ali onako kako ZM zamišlja da su te bake živele. Dakle, za čija prava se vrli psiho-terapeut zalaže?

“- Ja se zalažem za Barbikina prava. Zašto nema pravo da bude lepa, stalno nasmejana i površna? U ovo vreme demokratije i maksimalne zaštite ljudskih prava, ne treba nikoga osuđivati. Ne smemo biti agresivni jer se na taj način šalje vrlo ružna poruka. Opet će neko reći da su te feministkinje sigurno pametne, ali ne i lepe kao Barbike – smatra Milivojević.”

Za prava jedne lutke. A šta je po Milivojeviću glavni problem ovoga sveta?

“Problem je u tome što živimo u svetu u kojem su se uloge raspale, prvenstveno muške i ženske.
– Nekada se tačno znalo kakva treba da bude žena, a kakav muškarac. Svako je igrao svoju ulogu i one su međusobno bile skladne. Danas ženstvene žene postaju glupače, a muškarac postaje karikatura ako je previše muževan. Vlada propaganda o androginom karakteru. Svako od nas treba da ostvari svoje i muške i ženske potencijale. Međutim, ako se to zaista desi, onda je to kraj ljubavi. Ako u sebi imamo i muškarca i ženu, onda nam ne treba niko drugi – kaže Milivojević.”

Pre svega ovo “nekada se tačno znalo” – jednostavno nije tačno. Rodne uloge nikada u življenim životima ljudi nisu bile rigidne, nikada nisu bile iste za sve klase stanovništva, nikada nisu bile iste za ljude koji žive u gradu ili na selu.

I za kraj, šta savetuje ZM čemu se treba posvetiti:

“Umesto da se bavimo igračkama i porukom koje one šalju, ovaj psihoterapeut smatra da bi više pažnje trebalo da posvetimo roditeljstvu i vaspitavanju.

– Evropa je preuzela sistem popustljivosti u vaspitavanju. Vlada ideja da dete mora da bude srećno jer samo ako ima srećno detinjstvo, postaće zdrav i dobar čovek. Samim tim, granice se gube, deca nemaju ograničenja i postaju bahata i na kraju agresivna. Takav način vaspitavanja nikako nije dobar. Potrebno je zadržati ljubav i povećati disciplinu – smatra Milivojević.

U suprotnom, Evropa i ceo svet će za 10 do 15 godina imati veliki problem.
– Činjenica je da države uvode sve više i više pravila, imamo preteranu regulaciju svakog aspekta života. A sazrevaju generacije koje ne podnose pravila. Ne snalaze se i sve rešavaju na silu. Kako će takav svet funkcionisati? – pita se Milivojević.”

Psiho-terapeut savetuje da svoju decu volite manje a disciplinujete više. Jer treba ih od malih nogu naučiti da je nasilje sinonim za autoritet…

http://www.vesti-online.com/Vesti/Zanimljivosti/316677/Savremeni-svet-i-njegove-igracke-4-Stizu-besne-generacije-

via Žene sa Interneta

Advertisements