Otvoreno pismo Facebooku

Ovo pismo prevedeno je sa sajta “Woman action media“. “Žene sa Interneta” se pridružuju globalnoj inicijativi za promenu Facebook politike prema prikazivanju rodno zasnovanog nasilja na Facebooku.

21. maj 2013.

Otvoreno pismo Facebooku
Mi, dole potpisane, ovim putem zahtevamo brzu, sveobuhvatnu i efikasnu akciju za rešavanje načina na koji su silovanje i porodično nasilje predstavljeni na Facebooku. Konkretno, pozivamo Facebook da preduzme tri akcije:
Prepoznajte govor koji trivijalizuje ili veliča nasilje nad ženama i devojkama kao govor mržnje i obavežite se da nećete tolerisati ovaj sadržaj.
Sprovedite efikasnu obuku moderatora kako bi mogli da prepoznaju i uklone rodno zasnovan govor mržnje.
Sprovedite efikasnu obuku moderatora kako bi shvatili da zlostavljanje na Internetu ne utiče na žene i muškarce na isti način, delom zbog pandemije nasilja nad ženama u stvarnom svetu.
U tu svrhu, pozivamo korisnike Facebooka da kontaktiraju oglašivače čiji se oglasi na Facebook-u pojavljuju pored sadržaja koji poziva na nasilje prema ženama, da zamole ove kompanije da se povuku od oglašavanja na Facebook-u, sve dok ne preduzmete gore navedene mere da se zabrani rodno zasnovani govor mržnje na vašem sajtu. (Mi ćemo podizati svest i kontaktirati oglašivače na Tviteru koristeći haštag #FBrape.)

947083_329266307199772_1076182524_n

Konkretno, to se odnosi na grupe, stranice i slike koji izričito tolerišu ili podstiču silovanje ili nasilje u porodici, ili ukazuju da je to nešto čemu treba da se smejemo ili čime treba da se hvalimo. Na Facebooku se trenutno nalaze ovakve problematične stranice: “Šutni kurve u letu u matericu”, “Šutni svoju devojku u picu jer neće da ti napravi sendvič”, “Nasilno silovanje tvoje prijateljice samo radi zabave”, “Silovanje svoje devojke” i mnoge, mnoge druge. Slike koje se pojavljuju na Facebooku uključuju fotografije pretučenih žena, žena u modricama, vezanih, drogiranih, i žena koje krvare, sa naslovima kao što su “Ova kučka nije znala kada treba da umukne” i “Sledeći put nemoj da zatrudniš.”

575547_329273040532432_1237826128_n

Оvе strаnicе i fоtоgrаfiје su оdоbrеnе оd strаnе vаših mоdеrаtоrа, dоk rеdоvnо uklаnjаnjаtе sаdržаје kао štо su fоtоgrаfiје žena dok doje, žеna koje su imale mаstеktоmiјu i umеtničkе prеdstаvе žеnskоg tеlа. Pоrеd tоgа, žеnski pоlitički gоvоr kојi uklјučuје kоrišćеnjе ženskih tеlа nа nе-sеksuаlni nаčin rаdi prоtеstа, rеdоvnо se zabranjuje kао pоrnоgrаfski, dоk je pоrnоgrаfski sаdržај – zаbrаnjеn vаšim smеrnicаmа – ostavljen. Čini sе dа Fаcеbооk smаtrа dа је nаsilје nаd žеnаmа mаnjе uvrеdlјivо оd nеnаsilnih snimаkа žеnskih tеlа, а dа је јеdinо prihvаtlјivо prеdstаvlјаnjе žеnskе gоlоtinjе оnо u kојеm sе žеnе pојаvlјuјu kао sеksuаlni оbјеkti ili žrtvе zlоstаvlјаnjа. Vаšа uоbičајеnа prаksа dоzvоlјаvаnjа оvаkvоg sаdržаја dоdаvаnjеm оznаkе zа оdricаnje оdgоvоrnоsti [humоr] za izrеčеni sаdržај, bukvаlnо trеtirа nаsilје usmereno ka žеnama kао šаlu.
Poslednja globalna procena kampanje Ujedinjenih nacija “Reci NE nasilju” navodi da je procenat žena i devojaka koje su iskusile nasilje u svojim životima porastao do nepodnošljivih 70%. U svetu u kojem će mnoge devojke i žene tokom svog života biti silovane ili pretučene, time što omogućavate deljenje ovih sadržaja o silovanju i premlaćivanju žena, time što omogućavate likovanje i sprdanje s tim, doprinosite normalizaciji porodičnog i seksualnog nasilja, i doprinosite stvaranju atmosfere u kojoj postoji veća verovatnoća da će počinioci verovati da će proći nekažnjeno, a žrtvama se saopštava da neće biti ozbiljno shvaćene ukoliko nasilje prijave.
Prema britanskoj Home Office anketi, jedna od pet osoba smatra da je prihvatljivo u nekim okolnostima ošamariti svoju ženu ili devojku, samo zato što je odevena u seksi ili otkrivajuću odeću u javnosti. Pored toga, 36% misli da ženu treba smatrati u potpunosti ili delimično odgovornom ako je silovana u pijanom stanju. Takvi stavovi se delom oblikuju i od strane enormno uticajnih društvenih platforma kao što je Facebook, i doprinose okrivljivanju žrtve i normalizaciji nasilja nad žena.
Iako vi, u svojoj usko definisanoj odbrani slobode govora, tvrdite da ne dovodite u pitanje norme niti da cenzurišete govor, Facebook je ipak ustanovio procedure, uslove korišćenja i smernice koje tumači i sprovodi. Facebook zabranjuje govor mržnje i vaši moderatori se svakog dana bave sadržajem koji je nasilno rasistički, homofobičan, islamofobičan i antisemitski. Vaše odbijanje da se na sličan način pozabavite rodno zasnovanim govorom mržnje marginalizuje devojke i žene, marginalizuje ženska iskustva i probleme, a doprinosi nasilju nad ženama. Facebook je ogromna društvena mreža sa više od milijardu korisnika širom sveta, što vaš sajt čini izuzetno uticajnim u oblikovanju društvenih i kulturnih normi i ponašanja.
Odgovor Facebooka na hiljade žalbi i poziva da se pozabavi ovim pitanjima do sada nije bio adekvatan. Facebook nije izdao saopštenje za javnost u vezi sa ovim problemom, nije odgovorio zainteresovanim korisnicima, niti je primenio politike koje će poboljšati situaciju. Takođe ste postupali nedosledno u odnosu na vaše politike o zabrani fotografija, u mnogim slučajevima odbijajući da uklonite fotografije uvredljive za žrtve silovanja i nasilja u porodici kada su one prijavljene od strane članova javnosti, već ste ih brisali tek nakon što ih novinari pomenu u člancima, što šalje jaku poruku da ste više zabrinuti za zaštitu sopstvenog ugleda nego za vršenje sistemske promene i zauzimanje jasnog i javnog stava protiv opasnog tolerisanja silovanja i nasilja u porodici.
U svetu u kome su na stotine hiljada žena svakodnevno trpe nasilje i gde je partnersko nasilje i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti za žene širom sveta, nije moguće sedeti sa strane. Pozivamo Facebook da donese jedinu odgovornu odluku i preduzme brzu, jasnu akciju po ovom pitanju, i da svoju politiku o silovanju i porodičnom nasilju dovede u sklad sa sopstvenim ciljevima i smernicama moderisanja.
S poštovanjem,

Laura Bates, The Everyday Sexism Project
Soraya Chemaly, Writer and Activist
Jaclyn Friedman, Women, Action & the Media (WAM!)
AisFor
Angel Band Project
Adios Barbie
Advocates for Youth
Anne Munch Consulting, Inc.
AmazingWomenRock.com
Arts Against Abuse
Association for Progressive Communications Women’s Rights Programme
Australian Women Against Violence Alliance (AWAVA)
Black Feminists
The Body is Not An Apology
Breakthrough
Caleb’s Hope
Canadian Network of Women’s Shelters & Transition Houses
Canadian Women’s Foundation
Care2.com
Catharsis Productions
Centre For Child Honouring
Chicago Alliance Against Sexual Exploitation
Collective Action for Safe Spaces
Collective Administrators of Rapebook
Collective Shout
Cornershop Creative
CounterQuo
Dansk Kvindesamfund
Dear Facebook
Destroy the Joint
End Violence Against Women Coalition
Equality Now
The EQUALS Coalition
Every Girl Matters
FAAN Mail
The Fawcett Society
Fem 2.0
Femina Invicta
Feminist Peace Network
Feminist and Women’s Studies Association
The Feminist Wire
FORCE: Upsetting Rape Culture
A Girl’s Guide to Taking Over the World
Girls’ Globe
Guerilla Feminism
Hardy Girls, Healthy Women
Hollaback!
Illinois Coalition Against Sexual Assault
International Council of Jewish Women
Jackson Katz, PhD., Co-Founder and Director, Mentors in Violence Prevention
Je Suis Féministe
Lauren Wolfe, Director of WMC’s Women Under Siege
Leave No Girl Behind International
The Line Campaign
Make Me a Sammich
Making Herstory
Media Equity Collaborative
MissRepresentation.org
Ms. Magazine
National Council of Women’s Organizations
New Moon Girls
No Hate Speech Movement
No More Page 3
O Clítoris da Razão
Object
Our Bodies, Ourselves
Oregon Foundation for Reproductive Health
The Pixel Project
Powered By Girl
Radical Daughters: Young Women for Liberation
Rape Victim Advocates
The Red Hood Project
RH Reality Check
Role/Reboot
Sanctuary for Families
SEASN (Solidarity, Equity & Activist Support Network)
Secular Woman
Sheryl Sandberg “Lean In” and Remove Misogyny from Facebook
The Sin City Siren
Social Media Week
SPARK Movement
Stop Street Harassment
Take Back the Tech!
Tech LadyMafia
Time To Tell
Unite Women NY
UniteWomen.org
The Uprising of Women in the Arab World
Vagenda Magazine
Vancouver Rape Relief & Women’s Shelter
V-Day
The Voices and Faces Project
White Ribbon Campaign
Women In Media & News (WIMN)
Women Inspire Network
Women on the Edge Foundation
Women Online/The Mission List
Women’s Aid Federation Northern Ireland
The Women’s Media Center
Women’s Networking Hub
The Women’s Room
Women’s Views on News
World Wide Women
YWCA Canada
YWCA Moncton
YWCA Toronto
Žene sa Interneta

Advertisements